El ardor (<Spaans): de bezieling, de begeestering, het verlangen, de kracht, de energie, de daadkracht, de intensiteit, de warmte, de hitte, de gloed, het vuur, de passie, de hartstocht

                                                    ***

Wat met woorden niet of moeilijk kan gezegd worden, kan vaak wel met het lichaam uitgedrukt en verdiept worden.

Het lichaam is altijd eerlijk.

 

Bij de dans staat dan ook vrijheid, expressie en bewustwording vanuit intuïtie centraal. Het gaat om de goesting om in beweging te komen, je lichaam te volgen en jezelf zacht-moedig uit te drukken, dus helemaal niet om het kopiëren van pasjes of om lenigheid.

 

De natuur vormt een oneindige inspiratiebron. Wat leert de natuur ons op dat moment? Wat leeft ze ons voor?

 

De dans is zo opgebouwd dat je op jouw eigen tempo in het lichaam  kan ‘Zijn’ en met een veilig gevoel in de dans kan gaan. Niets moet. Er wordt wel respect voor het eigen lichaam, de eigen ruimte en die van de ander gevraagd.

 

De muziek waarop we dansen is origineel en erg gevarieerd. Ik gebruik ook de eigen stem en verschillende instrumenten: trommel, sansula, (dwars)fluit, Chinese gong, tingsha, windorgels, regenstok als dansmuziek en tijdens de verstillingsmomenten.

We starten met eenvoudige, meditatieve bewegingen zodat je in de eerste plaats contact maakt met jouw eigen heilige ruimte en zakt in je lichaam. De aandacht gaat vooral naar het aarden, het loslaten van ballast.

Van daaruit leiden de bewegingen naar contact met de andere energiepunten in het lichaam, geleidelijk aan tot de kruin zodat je energie goed verticaal doorstroomt.

Dan nodig ik je uit om al dansend in interactie te gaan met de ruimte, eerst met de vierkante meter rond jou, vervolgens om te bewegen door de hele zaal. Als je het voelt, kan je op je eigen ritme in contact gaan met de ander.

Binnen elke dans is er ruimte om heerlijk vrij en los te dansen.

Tijdens de afsluiting wordt er in de verbinding van de kring teruggegaan naar de eigen heilige ruimte, de stille plek in jezelf.

 

Dansen is gezond voor je lichaam, hart, geest en ziel. Je geniet van de muziek. Je komt tot jezelf. Regelmatig dansen sterkt niet alleen het fysieke lichaam, het heelt emotioneel en verdiept de liefdevolle relatie met jezelf en anderen.

 

Dans brengt zoveel samen: heelheid, wijsheid, inzicht, kracht, eigenheid, inspiratie, creatie, transformatie, groei, schoonheid, eenheid, ont-moeting, dankbaarheid en levensvreugde.

 

De dans is voor iedereen die houdt van dansen en de immense kracht van beweging wil verkennen.

“Your body is the ground metaphor of your life, the expression of your existence. It is your Bible, your encyclopaedia, your life story. Everything that happens to you is stored and reflected in your body. Your body knows;

your body tells."

Gabrielle Roth

 

“He is remembering," I say.
"Remembering what?"
"It's a word I use for praying. Sometimes it's like waiting for music to come out of the silence.” 

― Francisco X. Stork, Marcelo in the Real World